Telinevoimistelu vaativa laji

Telinevoimistelu vaativa laji

Telinevoimistelu on fyysisesti vaativa laji, joka vaatii ketteryyttä, ja myös rohkeutta. Telivoimistelijalla ei saa mielellään olla yhtään ylipainoa, koska siinä täytyy jaksaa kannatella itseään, sekä lattialla, että erilaisissa telineissä. Lajissa on notkeus valttia, jotkut telinevoimistelijat voivat mennä melkein solmuun notkeutensa ansiosta. Hyvä tasapaino ja nopeus on myös telinevoimistelijan uraa miettivällä oltava kunnossa. Telinevoimistelijan urasta haaveilevat mahdollisesti enemmän tytöt kuin pojat, vaikka laji sopii molemmille. Lapsenahan telinevoimistelu jo tavallaan aloitetaan tekemällä kuperkeikkoja, ja vähän isompana kärrynpyöriä, joita suuri osa lapsista osaa. Myöhemmin mukaan tulee volttien teko, mikäli taitoa ja uskallusta riittää. Harrastuksesta saattaa iän ja taitojen myötä kehittyä ammatti.

 

Telinevoimistelussa kilpaillaan miesten ja naisten sarjoissa hiukan eri tavalla. Naisten sarjassa kilpaillaan neljässä eri telineessä, ja miesten sarjassa kuudessa. Naiset kilpailevat puomilla, nojapuissa, permannolla ja hypyssä. Miehet eivät kilpaile puomilla, se on jotenkin naisellinen teline. Miehet kilpailevat permannolla, renkaissa, nojapuissa, rekillä, hevosessa ja hypyssä. Jokainen teline pisteytetään erikseen, ja kilpailussa kilpaillaan sekä omasta voitosta että joukkuevoitosta.

 

Hiukan esimerkkejä eri telineistä, joilla kilpaillaan. Puomi on teline, joka vaatii todella hyvää tasapainoa ja keskittymistä. Liikesarjoja tulee yhdistää keskenään, mikäli aikoo pärjätä kilpailussa. Puomi on pituudeltaan 5 metriä pitkä, mutta vain 10 senttimetriä leveä, joten pelkästään puomin päällä pysyminen vaatii todella hyvää tasapainoa. Permanto on 12 metriä kanttiinsa eli neliön muotoinen. Permantoesitykseen kuuluu aina musiikki ja esitykseen koreografia hyppyineen ja voltteineen. Ihanneaika uusien sääntöjen mukaan on ainoastaan yksi minuutti, joten siinä saa olla todella nopea voimistelija ehtiäkseen tekemään koko liikesarjan.

 

Suomen paras saavutus on vuoden 1948 Lontoon olympialaisissa ollen paras telinevoimistelumaa. Sen jälkeen ovat mm. silloinen Neuvostoliitto, Japani, Romania ja Saksa pärjänneet hyvin. Romaniasta kotoisin oleva Nadia Comăneci on voittanut olympialaisissa peräti viisi kertaa, maailmanmestaruuksia hänellä on kaksi, ja yhdeksän Euroopan mestaruutta. Hän aloitti voimistelun kuusivuotiaana, ja kolmetoistavuotiaana voitti ensimmäisen kerran EM-mitalin. Nadia jatkoi aktiiviuransa jälkeen valmentajana omassa maassaan, kunnes vuonna 1989 loikkasi Yhdysvaltoihin mennen siellä naimisiin.