Jääkiekkopeli jännittää aina

Jääkiekkoa on alettu pelaamaan Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1899, silloin peliä kutsuttiin nimellä jäähockey, ja sitä pelattiin Helsingissä Pohjoisrannassa. Ensimmäisenä suomalaisena jääkiekkoilijana mainitaan Toivo Robert Tikkanen vuonna 1908, jolloin hän pelasi Saksan Berliinissä huippujoukkueessa. Suomesta löytyy monta hyvää jääkiekkoilijaa, mutta mainittavin taitaa olla Teemu Selänne, joka pelasi pitkän uran siirtyessään pelaamaan NHL:ään. Teemu on myös pelannut yhteensä kuusissa Olympialaisissa. Yksi tunnettu, jo edesmennyt huippupelaaja, oli Pekka Marjamäki eli ”Marja”, joka tuli tunnetuksi kovasta lyöntilaukauksestaan. ”Marja” pelasi urastaan pisimmän ajan Tampereen Tapparassa.

Jääkiekon harrastus alkaa monella pojalla jo alle kouluikäisenä, heti kun luistelemaan oppii, ja maila pysyy kädessä. Useilla heistä on haaveena Teemu Selänteen kaltainen ammattilaisura NHL:ssa. Sen eteen täytyy tehdä kovasti töitä, eikä sinne pääse kuin ani harva. Jääkiekko on fyysisesti todella vaativa laji, kuntosalilla käyntiä monta kertaa viikossa sekä jääharjoituksia. Lajista on vuosien varrella tullut raju eikä onnettomuuksiltakaan ole vältytty, silti se on puoleensa vetävä urheilumuoto. Moni poika toivoo itselleen jääkiekosta ammattia, ja siihen vierelleen kaunista tyttöystävää. Moni jääkiekkoilija nimittäin seurustelee, tai on naimisissa, missitytön kanssa.

 

Jääkiekko on aina ollut suosittu urheilulaji, sekä pelaajille että katsojille. Suosio nousi entisestään Suomen voitettua ensimmäinen MM-kulta vuonna 1995. Katsojat hallissa, ja kotona TV:n ääressä istuivat kynsiä pureskellen, sydän tuhatta ja sataa lyöden, jännittäessään kuinka Suomen käy. Päivä oli historiallinen monella tapaa. Vastustajana oli Ruotsi, ja kisat pelattiin Ruotsissa. Peli päättyi Suomen voittoon 4-1. Globen räjähti Suomen suosionosoituksiin, ja ruotsalaisten kyyneliin. Asiaa oli vaikea uskoa, mutta totta se oli. Hauskinta oli se, että Suomen maajoukkueen päävalmentajana toimi ruotsalainen Curt ”Curre” Lindström. Sen jälkeen Suomi on voittanut toisen kerran MM-kultaa vuonna 2011, ja silloinkin Ruotsin, tulos oli parempi kuin vuonna 1995 eli 6-1. Vedonlyönnissä voittaneet olivat hurmioissaan Suomen yllättävistä voitoista.

 

Harrastuksena jääkiekko on aika kallista, mutta mitäpä sitä ei lapsensa eteen tekisi. Rahaa voi tienata myös pokeria tai muita kasinopelejä pelaten. Erilaisilla talkootöilläkin voi kustantaa menoja. Se on hieno oivallus, ettei kukaan osaava jää ulkopuolelle. Harrastukset kasvattavat lasta monella tavalla, henkisesti ja fyysisesti, siihen kannattaa vanhempien satsata. Koskaan ei tiedä, saavatko he rahat moninkertaisena takaisin, lapsen onnistuttua mahdollisella urallaan.

 

Ohessa nostalginen kooste vuoden 1995 MM-kisoista.